Je bekijkt nu Inspiratie: Veerkracht

Inspiratie: Veerkracht

Veerkracht: energie, incasseringsvermogen, vitaliteit, wilskracht

Zo een aantal definities van het woord veerkracht gevonden op encyclo.nl. Veerkracht betekent ook elasticiteit. Laatst hoorde ik Eline Hoogenboom veerkracht vergelijken met een elastiek en ik vind dat een mooie vergelijking. Hoe diep je dal ook soms kan zijn als je de energie, de wilskracht hebt om er uit te komen, terug te veren uit je dal dan kom je er bovenop. Net als een elastiek dat weer terug in zijn vorm schiet als het is uitgerekt. Niet makkelijk en ook vaak niet zonder bloed, zweet en tranen. Helemaal als je in een diep dal zit maar als je instaat bent om de knop om te zetten. Naar boven te kijken in plaats van beneden. Te zoeken naar het lichtpuntje in je dag, de positiviteit te zoeken in bijvoorbeeld deze tijd nu wij in een lockdown zitten bouw je aan je veerkracht.

Benieuwd hoe veerkrachtig je bent en hoe je veerkracht kunt verbeteren maak dan deze gratis test op psychologiemagazine.nl. Na afloop krijg je ook handige tips hoe jij je veerkracht nog kunt vergroten.  >> Naar de test.

Een persoonlijke noot

Nu is veerkracht in mijn leven soms echt even ver te zoeken. Zit echt even heerlijk in de mopperstand, loop ik met mijn ziel onder mijn arm en vind ik alles gewoon weg stom en dan druk ik mij netjes uit. Wil ik het liefst ergens tegen aan schoppen. Soms letterlijk en soms door middel van woorden. Als ik op dat soort dagen zit aan te klooien dan lijkt mijn veerkracht verder te zoeken. Dan voelt het of mijn veerkracht is verdwenen maar als ik nu zo terug kijk ben ik net als dat elastiek opgeveerd. Misschien niet altijd gelijk. Soms zat er een hele periode tussen. Soms van dagen en ook wel eens van maanden maar ik ben weer opgestaan, heb mijzelf bij elkaar geraapt, heb ik even ongesjeneerd een potje in zitten huilen. Geaccepteerd dat wat er is er gewoon is en ben ik weer het beste van gaan proberen te maken. Met heel veel vallen maar met nog meer opstaan.

Ik realiseer mij al te goed dat de psychische nood in deze tijden van corona, tijdens lockdown oploopt en hoog is. Depressies aan de orde van de dag zijn en dan helpt het ook niet mee dat het winter is. Ik hoop van harte dat voor deze groep mensen er snel verandering komt. Hulp beschikbaar komt en ze verder geholpen worden en dat het voor hun niet uitzichtloos blijft en lijkt.

Wat kunnen wij doen

Wat kunnen wij doen als iemand even zijn veerkracht niet kan vinden? Als iemand heel eerlijk tegen je zegt het gaat even niet zo goed met mij? Ik kan alleen vertellen wat mij hielp toen ik in zo’n periode zat. Luisteren! Gewoon naar iemands verhaal luisteren, geen adviezen geven maar gewoon open en vriendelijk een luisterend oor bieden en vragen wat hij of zij nodig heeft en samen ontdekken of je kunt helpen of dat er meer nodig is. Misschien kan samen wekelijks wandelen of één keer in de week samen eten al voldoende zijn. Kijk wat je samen kunt doen binnen de mogelijkheden van de lockdown en vergroot zo samen elkaars veerkracht en rijk elkaar de hand om weer op te staan als iemand gevallen is. Blijf vooral juist nu omzien naar elkaar.

Geef een antwoord