Je bekijkt nu Inspiratie: Kleur bekennen

Inspiratie: Kleur bekennen

Het is zaterdagochtend. De wasmachine draait, de koffie pruttelt en de aarde wordt verwend met een frisse regenbui. Na een week vol zomerse temperaturen is het kwik gedaald na uitzonderlijk koud voor de maand juni. De aarde slurpt de regen op. Je hoeft de televisie of een app maar aan of open te zetten en er komt nieuws voorbij over corona, over demonstraties en of de burgemeester van Amsterdam wel of niet goed gehandeld heeft. Wij raken er met elkaar niet over uitpraat.

Kleur bekennen

Debatten over racisme zijn volop gaande en moeten wij hier op ons platform er ook iets over zeggen? Is niets zeggen het afkeuren, geen begrip hebben voor wat er gebeurd? Moet je altijd gelijk kleur bekennen. Ik vind het lastig. Ik keur racisme af. Alleen ik weet gewoon weg niet hoe het voelt om constant aangesproken te worden op je zijn. Dat ik af en toe wordt uitgemaakt voor dikke pad, varken omdat ik wat dikker ben maakt dat ik wel hoe dat voelt en dat voelt totaal niet tof maar ik realiseer mij ook dat het iets kleins is vergeleken met mensen die dagelijks gepest worden om wie ze zijn, om hoe ze eruit zien, wat ze geloven of wat hun geaardheid is. Zelfs moeten vrezen of moeten bekopen met hun leven.

Een regenboog is toch ook pas mooi door de combinatie van alle kleuren?

Wat is het toch dat wij als mensheid de behoefte hebben om groepen uit te sluiten? Waar zijn wij bang voor? Waarom kan het niet samen gaan? Een regenboog is toch ook pas mooi door de combinatie van alle kleuren? Als blanke westerling die leeft in een land waar vrijheid van meningsuiting mag, waar demonstreren kan, kan ik alleen mijn eigen bubbel doorprikken. Oog te houden wat er in mijn directe omgeving gebeurd en altijd te blijven zoeken naar de regenboog en niet naar tegenstellingen van zwart en wit. Te kijken naar de persoon en daar open en vriendelijk naar blijven kijken. Zelf regelmatig voor de spiegel te gaan staan en eerlijk te zijn waar ik sta en niet weg te kijken zodat elk mens bestaansrecht houdt.

Je mag er zijn

Wie je ook bent, wat je ook gelooft en hoe je er ook ziet. Dat je er gewoon mag zijn en hoe je dat vorm geeft dat het aan jou is. Dat, dat ook oké is. Een gesprek met vrienden, een post op social media of welke vorm dan ook zorgt voor beweging, bewustwording en dat mijn eigen bubbel en ook die van anderen weer worden doorgeprikt.

Dit bericht heeft 2 reacties.

  1. Margriet Schouten-Bos

    Lieve schrijfster van Pluck and Lent, wat goed dat jij dit schrijft. Weet dat ik het volledige met je eens ben. Wie zijn wij als mens om ons beter te voelen dan een ander mens. Ieder mens is uniek, ieder mens is door God gewild, en geschapen. Wij hoeven maar 1 ding te doen, en dat is elkaar (alle mensen dus) lief te hebben.

    1. Pluck & Lent

      Dank je wel Margriet! Mooi hoe jij het verwoordt. Wij hoeven inderdaad maar 1 ding te doen. Liefhebben!

Geef een antwoord