Aanrader: Ontdek regio Dalarna in Zweden

Aanrader: Ontdek regio Dalarna in Zweden

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Aanrader
  • Bericht reacties:0 Reacties

Je hoeft echt Europa niet uit om schitterende natuur te zien. Afgelopen zomer was ik in Zweden. Eenvoudig zowel met de auto als met het vliegtuig te bereiken. Ik mocht een week doorbrengen in de regio Dalarna midden in Zweden. Ik vloog in een kleine twee uur van Amsterdam naar Stockholm om daarna nog een kleine vier uur naar boven te rijden. Ik werd omringd door schitterende meren, vergezichten en natuur.

Je kijkt je ogen uit in deze Zweedse regio

Van rode huisjes en het Dalarna paard; deze regio heeft het allemaal. Ook de bergtoppen die je kunt beklimmen zijn het bewonderen waard, net als de schitterende meren waar je kunt varen met een gehuurd bootje of kano. Het grootste meer in deze regio heet het Siljan meer. Langs het meer staan diverse leuke dorpen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

Het symbool van Zweden

Zweden staat bekend om haar rode paardje. Het komt oorspronkelijk uit de regio Dalarna. Bezoek de fabriek in Nusnäs en zie met eigen ogen hoe dit paardje handgemaakt en geschilderd wordt. Elke paardje is uniek en het is bijzonder om het proces zo dichtbij te kunnen bewonderen. Echt vakmanschap. Natuurlijk zit er een winkel bij zodat je zelf een paardje als souvenir kunt kopen.

Elanden, meren, bossen en bergen

De natuur in Zweden is echt schitterend. Zo kun je eenvoudig diverse wandelingen maken.Ze worden in de natuurparken goed aangegeven en als je er toch bent mag eigenlijk een kanotocht op één van de vele Zweedse meren niet ontbreken tijdens jouw vakantie. De rust, het water, in de verte een typisch Zweeds rood huis en de uitgestrektheid, echt eigenlijk niet in woorden te beschrijven. Je kan het beter zelf ondervinden. Neem in de zomer wel voldoende deet mee want de muggen krijg je er gratis en in grote hoeveelheid bij. Als je van rust en natuur houdt dan is Zweden echt een land om een keer te bezoeken. Je batterij wordt automatisch opgeladen. Als je geluk hebt spot je zelfs wild zoals een eland en ik had het geluk!

Typisch Zweden

Net als elk land heeft Zweden zo zijn eigen gebruiken. Denk aan schoenen uitdoen als je ergens binnenkomt. Ook willen ze graag dat je met de pinpas of contactloos betaalt. Toch contant geld willen meenemen, in Zweden betaal je met de Zweedse kroon. Wil je een flesje wijn kopen, wees je er dan van de bewust dat dit bijna twee keer zo duur is als in Nederland. Zweden is een schoon land en ze zijn heel strikt in het scheiden van hun afval. Zelfs op kleine blikjes frisdrank zit statiegeld! Wildkamperen met een camper is geen probleem. Vaak staat er wel een houten wc (lees klein houten hokje met een gat erin).

Ik verbleef in Johannisholm. Een plaatsje dat vroeger een dorp was en nu nog een vakantiedorp is bestaande uit een camping en gezellig ingerichte Zweedse huisjes, ook wel stuga’s genoemd. Je zit zo op het water en ongeveer half uur rijden van de plaats Mora vandaan. Eén van de plaatsen aan het Siljan meer.

Ontdek Zweden per spoorfiets

Naast wandelen en vertoeven op het water kun je Zweden ook op een andere manier ontdekken. Zo kun je er spoorfietsen. Ook wel dressin genoemd. Je fietst zo ver je wilt en draait de fiets weer om en je fietst terug. Het klinkt heel eenvoudig en dat is het ook. Je fietst op een oude spoorrails en ontdekt de Zweedse natuur op een andere manier. Fiets langs het water, stop bij een meer met een strandje om even een verfrissende duik te nemen en fiets verder of draai je fiets weer om. De fiets kan je eenvoudig een dag huren. Start/eindpunt is vlakbij Vansbro. Meer informatie over het reserveren van een fiets lees je o.a. op de website van Vansbroäventy. Zweden bewonderen in de zomer is al een aanrader, hoe zal dan wel niet in de winter zijn. Vast schitterend mooi! De natuur, het landschap, de mensen. Ik ga zeker nog eens terug.

Geef een antwoord